Rajčatové dobroty

congerdesign / Pixabay

Rajčatová polévka

Ingredience:

  • 1 kg měkkých rajčat
  • 200 g másla
  • 1 dcl smetany ke šlehání
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 0,5 l zeleninového vývaru
  • ½ celeru
  • Sůl
  • Pepř
  • Cukr
  • Čerstvá bazalka

Postup:

Rajčata nejprve spaříme v horké vodě a oloupeme je. Cibuli i celer nakrájíme na jemno a osmahneme ji na másle. Po chvíli přidáme utřený česnek a zalijeme vývarem. Přidáme spařená rajčata a vše vaříme asi 20 – 30 minut, dokud se rajčata nerozvaří. Stáhneme plamen a tyčovým mixérem mixujeme do krémové konzistence. Pokud je polévka příliš hustá, přidáme vývar. Následně osolíme a opepříme. Zdobíme čerstvou bazalkou a smetanou.

Rajčatový salát

Ingredience:

  • 1 kg tvrdých rajčat
  • 2 velké červené cibule
  • Sůl
  • Pepř
  • Nálev:
  • 1 díl olivového oleje
  • 2 díly octa
  • 4 díly vody

Postup:

Rajčata umyjeme ve vodě, osušíme a nakrájíme na osminky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Připravíme si nálev na salát z olivového oleje, octa a vody. Rajčata smícháme s cibulí, opepříme a zalijeme nálevem. Salát chutná nejlépe vychlazený.

ImagesBG / Pixabay

Rajčatové pesto

Ingredience:

  • 1 kg zralých rajčat
  • 1/4 litru octa
  • 8 stroužků česneku
  • 100 g parmazánu
  • 100 g mandlí nebo lískových ořechů
  • sůl
  • pepř
  • bazalka
  • oregano

Postup:

Rajčata nakrájíme nadrobno, zalijeme octem a rozvaříme je. Utřeme česnek a přidáme ho k rozvařeným rajčatům. Přidáme nastrouhaný parmazán a znovu promixujeme. Přidáme i nadrobno nasekané koření, osolíme a opepříme. Sterilizujeme v zavařovacích skleničkách asi 70 minut na 90 stupňů.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *