Kdy vybrat ruční a kdy automatický mlýnek?

Alexas_Fotos / Pixabay

Kdo si chce připravit skutečně kvalitní kávu, neobejde se bez vlastního mlýnku. Jaký mlýnek ale koupit? Ruční nebo elektrický mlýnek? 

Elektrický vs ruční mlýnek

Ruční mletí kávy je pomalejší a samozřejmě i fyzicky namáhavější. Nevyplatí se vám proto v okamžiku, kdy plánujete častěji mlít větší množství kávy. Pijete-li kávu v domácnosti pouze vy a denně si vystačíte se dvěma šálky, ruční mlýnek bude určitě dostačující.

Před nižší výkon mají ruční mlýnky nezanedbatelnou přednost. Jsou často designové, snadno je proměníte v zajímavý doplněk vaší kuchyně a mletí s nimi má svoje nepopiratelné kouzlo. Tradiční ruční mlýnky nesou romantiku časů našich babiček. A to zejména tehdy, když místo plastu dáte přednost elegantnímu kovu nebo dřevu. Plast navíc rozhodně vykazuje v čase kratší životnost. Pro pořízení ručního mlýnku na kávu hovoří samozřejmě i jeho cena.

Elektrický mlýnek naproti tomu většinu práce odvede za vás. Rozdíl je i ve výsledku. K mletí se používají mlecí kameny, ocelové nebo keramické nože. Pokud si pořídíte mlýnek s mlecími kameny, výsledná umletá káva bude jemnější než z mlýnku s noži. Obecně pro hrubší namletí kávy stačí ruční mlýnek, kdežto pro jemné vám lepší službu prokáže právě mlýnek elektrický. U elektrického mlýnku se ale budete muset rozloučit s vidinou božského klidu a ticha, jsou totiž poněkud hlučnější.

Co by vás před koupí mělo zajímat

Podstatná je samozřejmě i cena. Kdo za mlýnek nechce utrácet, nejlevnější modely koupí už do cca 500 Kč. Naopak za nejdražší mlýnky můžete dát i více než 3 000 Kč (nemluvě o těch profesionálních). Před nejlevnějšími elektrickými mlýnky s tříštivými noži se ale hodí spíše varovat. Kávová zrna melou velmi nekvalitně, spíše je nasekají na kousky nepravidelného tvaru. Ty se pak různě dlouho extrahují a kvalita výsledného nápoje klesá. 

Některé elektrické mlýnky navíc trpí schopností kávu přepalovat, což se pochopitelně negativně podepisuje na chuti. Zejména k tomu mají sklony výrobky vybavené ocelovými noži. Nože keramické se zahřívají jen minimálně. S ručním mlýnkem se vám nic podobného stát nemůže a snadno odhadnete správnou míru hrubosti. To je velmi důležité, každý způsob přípravy totiž vyžaduje jinou.

Čištění a údržba

Mlýnky musíte čistit vždy. Jinak by ulpělé nečistoty mohly při dalším mletí novou dávku kávy znehodnotit. Je to zapříčiněno zbytky olejů z kávových zrn. Proto je nezbytné věnovat čas údržbě po každém použití mlýnku.

You may also like...

1 Response

  1. Dominika napsal:

    Více o čisteni jsem si precetla take tady 🙂 https://www.lazenskakava.cz/chemie-na-cisteni-domaciho-kavovaru/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *