Pití zeleného čaje a lidské zdraví

Pití zeleného čaje
Unsplash / Pixabay

Že je zelený čaj prospěšný lidskému tělu, vědí lidé už od dávných dob. Stejně jako dynastie panovníků starověku, i rodiny dvacátého prvního století vidí v konvici zeleného čaje náboj pro mentální kondici a hlavně náboj pro zdraví člověka obecně. Díky tomu na Zemi dneska snad nenajdete nikoho, kdo by zelený čaj nepil, případně ho odmítl. Kromě jiného tento čajový zázrak působí jako prevence nemocí srdce, snižuje hladinu cholesterolu a taky brání rozvoji cukrovky. A to je pouze hrstka účinků zeleného čaje, co jsme právě vyjmenovali.

Zajímá vás, proč je právě zelený čaj pro lidské tělo tak potřebný a proč je hlavně nenahraditelný? Je to docela jednoduché. Ve srovnání s jinými odrůdami je jeho hlavní předností samotný způsob jeho zpracování. Sám o sobě se jako rostlina od ostatních druhů nijak výrazně neliší. Ovšem ihned po sklizni ho čeká několik zajímavých procesů.

Setkáváme se opět s čínským čajovníkem, jehož listy téměř ihned po sklizni vystavíme vysokým teplotám – buď párou, nebo na speciální pánvi, což nejvíce zamezí jejich další oxidaci. Kvůli té by za jiných okolností ztratily svou intenzitu.

Pokud chcete naplno využít jeho zdravotní účinky, doporučujeme ho pít rozhodně pravidelně, ideálně každý den.

Jen tak se dá plně využít síla jeho vysokého obsahu antioxidantů. Právě díky nim umí zelený čaj velmi efektivně zbavit tělo tzv. volných radikálů, které mají nejvíce na svědomí takové neduhy jako ucpané tepny či bujení rakovinných buněk.

Pokud se podíváme na statistiky výskytu rakoviny ve vyspělých zemích, ukazuje se tu dnes a denně, že asi největším přínosem pití zeleného čaje je v prevenci přítomnosti této zhoubné nemoci. Pokud to velmi zjednodušíme, pak umí zelený čaj likvidovat buňky, u kterých je patrný přílišný růst. Podle opakovaných laboratorních testů se ukazuje, že stačí dva hrníčky zeleného čaje na redukci rizika rakoviny plic skoro o 20%.

Dalším pozitivem, které bude určitě hodně lidí zajímat, je redukce cholesterolu v krvi (to umí například i tmavý typ fermentovaného čaje puerh). Věci potvrdili, že zelený čaj za prvé snižuje objem cholesterolu, které má naše trávení na práci a také zvyšuje množství toho, který odchází ven.

Zelený čaj obecně působí velmi blahodárně na celý imunitní systém člověka. Vědci z Velké Británie neskončili jen u těchto objevů. Kromě jiného porovnali krevní obraz lidí, kteří startují den kávou a těch, kteří ráno pijí zelený čaj. Výsledek byl jasný a vítězem se stal zelený čaj, jehož vyznavači měli pětkrát vyšší koncentraci antibakteriálních bílkovin.

A ještě nám dovolte jedno velmi pozitivní oznámení. Pokud se chcete zbavit nějakého toho přebytečného kila, také byste neměli pouštět zelený čaj ze zřetele. Kromě toho, že celkově stimuluje metabolismus člověka, tedy látkovou výměnu, působí blahodárně i na nervovou soustavu našeho těla. To ji umí přivést k uvolnění tuků přímo do krevního řečiště, kde už nejsou uložené, ale působí jako pohon těla.

Často se také zapomíná na jednu drobnou skutečnost a sice, že zelený čaj působí také na zuby. Kromě obsahu fluoru v zeleném čaji působí antibakteriálně na sklovinu a pomáhá tak od tvorby zubního plaku.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..